Urheilu

Urheilu ja palautuminen

Tammikuu on täällä ja kuntosalit on täynnä. Seuraavassa kerromme hieman huippu-urheilun näkökulmasta siitä miten kellunta auttaa NBA tähdistä suomalaisiin huippu-urheilijoihin. Ammattilaisten oppeja voi hyödyntää kuka tahansa, joka haluaa pitää itsestään ja palautumisestaan huolta. Kehitys tapahtuu levossa.

Kellunta ei ole huippu-urheilussa uusi ilmiö, mutta viime vuosina tietoisuus kellunnan hyödyistä on levinnyt  ja saavuttanut urheilumaailman terävimmän kärjen. Esimerkiksi NBA:n ja NFL:n huippupelaajien tiedetään kelluvan säännöllisesti ja monilla seuroilla onkin kelluntatankit omasta takaa. Myös muun muassa kamppailulajien ja yleisurheilun ammattilaisten keskuudessa kellunta on saavuttanut laajaa suosiota.

ESPN kävi tutustumassa Stephen Curryn ja Harrison Barnes´in kelluntarutiiniin. Katso lyhyt video NBA:n huippupelaajien suhteesta kelluntaan.

Kuten Curry videolla kertoo, on kelluntatankki erinomainen paikka mielikuvaharjoitusten tekemiseen. Vain anekdootista ei ole kyse, vaan samaan tulokseen on päädytty muun muassa British Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa testattiin mielikuvaharjoittelun tehoa tuolilla normaalisti istuen, rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa, sekä kelluntatankissa. Kelluntankissa tehdyt harjoitukset osoittautuivat kaikista tehokkaimmiksi – aistiärsykkeettömässä ympäristössä ajatus ei harhaile ja mielikuvaharjoitukseen on helpompi keskittyä.

Tämän on huomannut myös UFC-vapaaottelija Anton Kuivanen, joka on käynyt Float Kalliossa kellumassa vuoden verran.

“Float Kalliossa on leppoisa tunnelma. Tankissa kelluessa mieleni vähitellen tyhjenee ajatustenjuoksusta ja keholliset tuntemukset hälvenevät hiljalleen. Teen monesti eloisimmat mielikuvaharjoitukset tässä ärsykkeettömässä ja painovoimattomalta tuntuvassa tilassa.”

Anton Kuivanen

Toki kellunnasta on muitakin hyötyjä urheilijalle. Kokonaisvaltaiseen palautumiseen kelluntatankki tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa sekä keho, että mieli pääsee palautumaan.

Urheilijan keho on jatkuvasti äärimmäisen virittynyt ja mieli on kytkeytynyt kehon tuntemuksiin. Tällöin mieli usein lepää kehon ehdoilla. Kuten Anton Kuivanen kuvailee, kelluessa keho liukuu painottomuuteen ja loittonee syvään lepoon. Sellaisetkin tukilihakset, jotka harvoin pääsevät olemaan rentoina, rentoutuvat. Maitohapon määrä vähenee ja kivut vaikenevat. Samalla mieli saa ainutlaatuisen tilaisuuden tyyntyä ja päästää irti tai valmistautua tuleviin koitoksiin. Palautumiseensa kellunnasta on saanut hyötyä myös asiakkaamme ja huippu-urheilija ja olympiafinalisti Kristiinä Mäkelä. 

Lue lisää tutkimuksesta, jonka tekemiseen osallistui myös suomalainen emeritusprofessori Kejio Häkkinen.

“Treenatessa rasitetaan ja hajotetaan kudosta, mutta levossa kehitytään. Tehokkaan harjoittelun lisäksi tarvitaan tehokasta palautumista. Kansainvälisillä kilpakentillä olen huomannut kuinka suureen arvoon psyykkinen vahvuus nousee kun fyysisesti huippuunsa viritetyt urheilijat ratkaisevat taistoa mitaleista. Kellunta on yksi mun tavoista kehittyä kokonaisvaltaisesti paremmaksi urheilijaksi.”

Kristiina Mäkelä

Palautuminen ei tietenkään sijoitu vain juuri suorituksen jälkeiseen aikaan, vaan voi kestää useita päiviä. Ammattilaisella tai aktiivisella harrastajalla on päällä jatkuva rasittumisen ja palautumisen sykli ja samalla ylirasituksen vaara. Tankkiin ei siis tarvitse päästä heti treenin jälkeen, vaan sitä varten kannattaa varata sopiva aika ja kehittää tankista oma harjoitteensa – mutta ei kuitenkaan suoritusta. Näiden kahden ero on syytä pitää mielessä.

Jos laji on enemmän keskittymistä tai tarkkuutta kuin räjähtävää voimaa vaativa (tietysti moni laji vaatii näitä kaikkia), kelluminen voi toimia suoritusta edeltävänä rentoutumis- ja keskittymisrutiinina. Kelluntatankki ”opettaa” kehomielelle hermojen hallintaa, mikä on ratkaisevaa silloin, kun pienikin herpaantuminen voi johtaa keskittymisen karkaamiseen ja pilata kisan tai ottelun.